Klavecimbel naar Taskin uit 1986 (Hellevoetsluis) gereviseerd in 2010 (Garderen)

 

Pascal Joseph Taskin

Pascal Joseph Taskin (1723 – 1793) was een Frans klavecimbel- en pianobouwer.
Geboren in Theux, dichtbij Liège, België
Hij leefde bijna zijn hele leven in Paris, Frankrijk.


klik voor grotere figuur

gegevens over twee klaviers Franse klavecimbel Taskin uit de Russell Collection in Edinburgh, Schotland

Pascal Taskin op wikipedia


klik voor grotere figuur

Klavecimbel gebouwd in 1986

Jan Karel Louis van Otterloo (1930) bouwt als amateur vanaf 1970 klavecimbels.
Jan Karel Louis van Otterloo en Sylvia van Otterloo (06 augustus 1950) richten in 1980 “Sylvia van Otterloo Klavecimbelbouw“ op, in Hellevoetsluis, Nederland.
In 2000 verhuizen ze naar Cendrecourt, Bourgogne, Frankrijk, waar hij als amateur nog steeds klavecimbels bouwt, in 2010 al zeker 60 stuks.

Dit instrument uit 1986 was zijn vierde klavecimbel naar Taskin met twee manualen.

De gegevens van het instrument haalde hij uit het museum van Edinburgh, waarvan hij ook een tekening van de dikten van de zangbodem heeft ontvangen, die hij nauwgezet gekopieerd heeft, hetgeen een prachtige klank geeft.

Voor zijn vrouw Sylvia heeft hij in 1985 een soortgelijk instrument gemaakt waarop ze in 2010 nog dagelijks speelt. Zijn intentie is altijd geweest betaalbare doch goede instrumenten te bouwen voor mensen met een wat kleinere beurs.

Jan Karel Louis van Otterloo heeft het gemaakt voor een amateur klaveciniste uit de buurt van Arnhem, Nederland. Behalve het decoreren deed zijn vrouw ook werk aan verfijningdetails zoals het klavier.

1985-???? Arnhem, Nederland

Van 1985 tot ???? is het in bezit van een amateur klaveciniste uit de buurt van Arnhem, Nederland, waarvoor het instrument gemaakt is. Noch Karel en Sylvia van Otterloo, noch Pieter-Jan Belder kunnen zich herinneren hoe de mevrouw heet, maar in 2010 moet ze zeker 80 of 90 jaar oud zijn.

Pieter-Jan Belder heeft dit klavecimbel aanvankelijk gekocht voor een leerling die plotseling echter een instrument erfde van zijn grootvader. Bij aankoop is het in zeer slechte staat, maar volgens Pieter-Jan Belder zat er wel potentieel in het instrument. Vooral de klank van het bovenste klavier kon hem wel bekoren.

Revisie in 2010

In 2010 heeft Pieter-Jan Belder het instrument zelf in de ateliers van de firma Klop in Garderen, Nederland opgemaakt. De revisie betrof

Hierdoor kreeg het klavecimbel uiteraard een geheel nieuwe intonatie. De klank van het instrument is groots maar, zoals het hoort bij een Frans instrument, tegelijk fijnzinnig. Een prachtig studie-instrument.

Pieter-Jan Belder verhuurt het klavecimbel voor 6 weken aan een Amerikaanse collega die aan de Nederlandse Opera Amsterdam werkt, tot 16 november 2010. Het staat dan in de Nederlandse Opera, Waterlooplein 22, 1011 PG Amsterdam, Nederland.

Van 17 tot 20 november 2010 worden in Arnhem nog enkele kleine wijzigingen aangebracht.

20 november 2010

Op 20 november 2010 komt het klavecimbel in mijn bezit.



klik voor grotere figuur

Klop Orgels en Klavecimbels

Adam Swainson wooden harpsichord jacks and guides

 

Foto's Pieter-Jan Belder genomen 26 september 2010 (dokjes), 6 oktober 2010 (klavecimbel voor wandtapijt), Eric Naulaerts.